GÜZİN ABRAŞ'DAN
GÖRSEL ÇÖZÜM ORTAĞINIZ
Zeytine değil yarasına tuz basıyor.

Zeytinlikleri koruma alanından çıkarıp madencilik gibi faaliyetlere açacak olan yeni kanun tasarısı üzerine “zeytine methiyeler” :

Öyle bir aşk masalı ki bu;  ne sonunda mutlu bir kavuşma hikayesi var, ne de hepten alıp başını gidebilmek mümkün. 

Öyle bir aşk ki; hep göz önünde ama vuslatı yok binlerce yıldır. Yine de sabırlı, yine de  üretken yine de barışa, dostluğa adanmış, sırdaş  ve  kutsal.

Deniz kızına aşık balıkçının hikayesi gibi. Kökleri karada ama aklı hep denizde. Dalgaların anlattığı mitolojileri dinlemeden uyuyamayan, hatta nefes bile alamayan.

Asla kavuşamadığı denizlerden gelen esinti, bedenini delip geçmiş, gövdesini türlü şekillere sokmuş. bazen kıvrılmış, bazen burulmuş ama gövdesi çürümeye en dayanıklı ağaç diye  geçmiş kitaplara. Her şeye rağmen, yaşama inat, kendi köklerinden yeniden doğmuş. Ömrünü tamamladığında köklerinden yeni bir ağaç filizlenmiş her defasında. Sırf bu yüzden bir de isim takmışlar ona; “ölmez ağa” demişler. Adınla yaşa sen zeytin ağacı.

Zeytin ağacının yaprakları zafer, akıl ve barışı simgelemiş.  Bir zeytin dalı ile Nuh' un gemisine geri dönen güvercin, o büyük sel felaketinin sona erdiğine işaret sayılmış. Müjdeler vermiş bir dalıyla zeytin ağacı. 

Tarım alanlarımızın yaklaşık yüzde 3'ünü zeytinlikler oluşturuyor. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün rakamlarına göre, ülkemizde 100 milyona yakın zeytin ağacı bulunuyor ve bunların yüzde 90 kadarı meyve veriyor.

Üretilen zeytinin yaklaşık yüzde 80'i yağlık, yüzde 20'si sofralık olarak değerlendiriliyor. Sofralık olarak değerlendirilen zeytinlerin yüzde 85 kadarı siyah, yüzde 15 kadarı ise yeşil zeytin olarak işleniyor. Sofralık zeytin üretiminde Marmara Bölgesi’ni  sırası ile Ege, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi izliyor. Avrupa Birliği'nin toplam sofralık zeytin ihtiyacının yaklaşık yarısı ülkemizden sağlanıyor. İri kalitede sofralık zeytin üretimi  Gemlik ve Mudanya’da  yoğunlaşıyor. Gemlik zeytini artık bir marka.

Ülkemizde yaklaşık 400 bin çiftçi ailesi geçimini tümüyle zeytincilikten sağlıyor ve 1 milyonun üzerinde tarım işçisi zeytincilik dolayısıyla iş buluyor. Zeytin ve zeytinyağı sektörü bütün olarak düşünüldüğünde, 6-7 milyon yurttaşımız geçimini bu sektörden sağlıyor.

Ve şimdi zeytinlikler maden aramalarına açılmanın tedirginliğinde.. Zeytine değil yarasına tuz basıyor.